Kopen

Koopwoningen

Koopprojecten

Bij IJzer & Zee verhuren we niet alleen woningen en appartementen, we verkopen er ook. Kom jij in aanmerking voor het kopen van een woning? Ontdek dan snel welke koopprojecten we momenteel in de aanbieding hebben!

Hoe stel ik mij kandidaat?

Als je een sociale woning of bouwgrond wilt kopen, moet je ingeschreven zijn in het register in de gemeente waar je wil wonen. Dat is een lijst waar iedereen opstaat die graag een woning of bouwgrond wil kopen.

Inschrijvingsregister

Je kan doorlopend inschrijven in onze registers. Ook als er nog geen concrete bouwplannen of gronden zijn in de gemeente van jouw voorkeur, kan je je inschrijven. Je mag in zoveel registers inschrijven als je wilt, ook in die van andere huisvestingsmaatschappijen. Per register betaal je 50 euro, die je nadien bij een aankoop terugkrijgt.

Per register waarin jij je inschrijft, krijg je een inschrijvingsbewijs met de vermelding van je inschrijvingsnummer en inschrijvingsdatum. 

Minstens in de oneven jaren (2019, 2023, …) actualiseren we de registers. Dan kijken we na of jouw inkomen nog aan de voorwaarden voldoet. Als je niet meer voldoet aan de inkomensvoorwaarde, dan schrappen we jouw kandidatuur.

Jouw gezinssituatie

Je kan inschrijven als alleenstaande, samenwonende of gehuwde.

Ben je nog getrouwd, maar ga je scheiden? Of ben je samenwonend maar ga je uit elkaar? Dan kan je individueel inschrijven. Jouw echtgenoot of partner mag de sociale woning of bouwgrond dan niet mee kopen en de woning niet mee bewonen. 

Afbeelding
Afbeelding

Hoe verloopt mijn inschrijving verder?

Je hebt alle voorwaarden gelezen. Je hebt ons het inschrijvingsformulier en alle nodige documenten bezorgd en het inschrijvingsgeld betaald. Dan ben je ingeschreven.

Wat gebeurt er nu?

  • Je krijgt van ons je inschrijvingsbewijs met daarop je inschrijvingsnummer. Hou dit zeer goed bij.
  • Je komt op het register van jouw keuze terecht. Waar je wilt wonen en de voorrangsregels bepalen hoelang je moet wachten. 
  • Zodra een project klaar is voor verkoop in het register van je keuze, nemen wij met jou contact op.

Krijg ik voorrang?

We verkopen de sociale woningen of bouwgronden in chronologische volgorde van inschrijving. Dit betekent dat de persoon die zich eerst inschreef, eerst een sociale woning of bouwgrond kan kopen.

Er zijn wel verschuivingen mogelijk. In enkele specifieke situaties moeten we voorrang geven. Hieronder vind je de voorrangsregels. 

  • Jij of één van je gezinsleden heeft een bepaalde handicap en de koopwoning is specifiek aangepast aan die handicap. Deze voorrang geldt alleen voor koopwoningen en niet voor bouwgronden.
  • Je woont in een woning die onteigend wordt. Je kunt er dus niet blijven wonen.

 

Band met de gemeente

Je hebt ook altijd voorrang als je een voldoende lokale band hebt met de gemeente waarin de woning of bouwgrond ligt. 

Wat is een voldoende lokale band?

  • Je woont 6 jaar of langer onafgebroken in de gemeente of een aangrenzende gemeente, die in ons werkgebied of dat van een andere sociale huisvestingsmaatschappij in Vlaanderen ligt.
  • Je werkt minstens halftijds in de gemeente.
  • Je hebt een langdurige en zwaarwichtige maatschappelijke, familiale, sociale of economische band met de gemeente.
Afbeelding

Wenst u in Vlaanderen een sociale woning te kopen, een woning te kopen, een woning te renoveren, te verbeteren of aan te passen, uw (ex) partner uit te kopen?

Vanaf 1 januari 2021 verstrekt de VMSW geen nieuwe sociale leningen meer. Voor een nieuwe sociale lening kunt u terecht bij het Vlaams Woningfonds. U kunt deze lening aanvragen rechtstreeks via het VWF of via een woonmaatschappij die erkend wordt om kredieten te bemiddelen. In West-Vlaanderen is enkel Woonmaatschappij Woonsprong (Oostende) hiervoor erkend.