Gemeenschappelijke delen

Onderhoud

De "gemeenschappelijke delen" van een appartementsgebouw zijn die delen die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals de gang, traphal, lift, kelder, ondergrondse garage, tuin... . IJzer & Zee organiseert het onderhoud van deze gemeenschappelijke delen en hiervoor betaal je iedere maand een huurlast. Deze huurlast betaal je samen met de huur. Zo betaal je voor het poetsen van de gang, het onderhoud + controle van de lift, de verlichting in de gang, het onderhoud van de tuin.... Als de huurders zelf de traphall kuisen, dan betaal je hiervoor niet in de huurlast.

Op het einde van het jaar maakt IJzer & Zee een afrekening van de huurlast. Je ontvangt deze afrekening in december samen met de huurherziening.
Let wel: je betaalt altijd de kosten van het voorbije jaar. In 2018 betaal je dus de huurlast van 2017. Het eerste jaar betaal je minder huurlast voor een appartement, omdat de maatschappij nog maar weinig facturen ontvangen heeft. Het tweede jaar dat je een appartement huurt zal de huurlast dus stijgen.

Wil je meer uitleg over de afrekening van de huurlast, maak dan een afspraak op ons kantoor.

Opgelet!
De poetsvrouw is personeel van IJzer & Zee. Zij mag geen bevelen aannemen van de huurders.

Schade

Schade aan de gemeenschappelijke delen wordt betaald door alle huurders, tenzij de dader gekend is.
Als er schade is aan de gemeenschappelijke delen, verwittig dan IJzer & Zee, zodat wij de nodige herstellingen kunnen uitvoeren.

Lift

De liften worden om de 3 maanden gecontroleerd door een keuringsfirma.
Indien de lift niet werkt, verwittig dan de liftfirma. Je vindt het telefoonummer in de lift of aan de liftdeur.

Let op!
- Gebruik de lift niet om te verhuizen en als het brand!
- Schade aan de lift wordt aangerekend aan alle huurders, tenzij de dader gekend is.

Ventilatie

Is er een probleem met het centrale afzuigsysteem of de indivuele afzuigpomp in uw berging, bel dan naar IJzer & Zee. De herstelling is ten laste van de woonmaatschappij. Zet nooit de  afzuiginstallatie af en zorg dat de afzuigmonden altijd goed open zijn. Als je de afzuiging af zet of de afzuigmonden dichtplakt, dan krijg je schimmel in de woning (condensproblemen) en dan wordt de lucht in het appartement ongezond om in te ademen.

Koepels

Let op: open nooit de veiligheidskoepels in de gemeenschappelijke delen. Enkel de brandweer mag dit doen.

Fietsenbergplaats

Schade veroorzaakt aan de fietsenberging is ten laste alle huurders, tenzij de schade het gevolg is van normale slijtage.
Zorg dat de fietsenberg net blijft. Verwijder de niet meer gebruikte fietsen.